FAKTA & RÅD

FAKTA & RÅD

MÄTA RINGSTORLEK

Så mäter du din ringstorlek

Mät en befintlig ring du har hemma. Mät med ett skjutmått eller en linjal. Mät den invändiga diametern i mm rakt över ringen på det bredaste stället. Antalet mm motsvarar din ringstorlek. Alltså är ringen 18 mm invändigt är din ringstorlek 18 osv. Var noggrann! En mm motsvarar en hel ringstorlek. 

Tänk på att mäta innerdiametern på en ring som är ungefär lika tjock och bred som den nya ringen du tänkt köpa. En bredare och tjockare ring kräver ofta att man går upp en storlek då den “tar mer plats” på fingret än en smalare ring. 

Tänk på att fingrarna inte bör vara vare sig för varma eller kalla då det kan påverka storleken. 

Saknar du ring att mäta i kan du med hjälp av exempelvis ett måttband mäta omkretsen på fingret och sedan dividera detta mått med 3,14 (pi). Exempel; Du har mätt din fingeromkrets till 53 mm. 53/3,14=16,9. Din ringstorlek är i detta fall 17. 

Är du osäker kan du besöka din lokala guld- eller silversmed och få hjälp med att mäta fingret.

SKÖTSELRÅD

Ta hand om dina smycken

Silver är en mjuk metall som kräver skötsel för att hålla sig fräsch länge. Slitage på utsatta ställen är ofrånkomligt. Allt silver mörknar (oxiderar) med tiden då silver reagerar på svavel finns i luften och på vår hud, i olika tyger, parfym och i vissa hudkrämer. 

Undvik hårspray, bodylotion, parfym och svett då det kan påskynda oxidationen. Spraya inte parfym och hårspray direkt på smyckena och ta gärna av smyckena när du sportar. Ta av smyckena när du diskar, duschar, sover eller badar i klorerat vatten eller i saltvatten så håller smyckena sig fina längre. 

Hög luftfuktighet gör också att silver oxiderar fortare. Förvara därför aldrig dina smycken i badrummet. 

För att rengöra dina silversmycken från oxidering så kan du doppa smyckena i silverdip som tar bort smuts och oxideringar. Du kan också putsa silver med en impregnerad putsduk som effektivt tar bort missfärgningar på silvret. 

Ett miljövänligt sätt att rengöra sina silversmycken på är att lägga en bit aluminiumfolie i botten på en kastrull och lägga i dina silversmycken. Strö över bikarbonat och häll kokande vatten över. Vänta och se hur missfärgningarna försvinner, skölj med ljummet vatten och torka med en mjuk trasa. 

Vill du ta bort eventuella repor på smyckena måste du lämna in smyckena för professionell rengöring. 

Förvara dina smycken i ett smyckeskrin, i asken de levererades i eller i en liten plastpåse när du inte använder dem så förhindras repor och oxidation.  

Material

Samtliga smycken är tillverkade av 925 silver. 925 anger antalet tusendelar (eller 92,5%) rent silver som finns i materialet – resten är koppar. 925 silver kallas också sterlingsilver. Alla Annika Hausers smycken är stämplade med tillverkar-, ort-, finhalts-, och årstämplar och Annika Hauser är registrerad tillverkare hos SWEDAC.

Oxid

Vissa smycken är behandlade med argentoxid för att få mörkare partier, oxideringar. Denna oxid sitter kvar även om man putsar lätt på smycket med en putsduk eller dippar det i silverdipp. Däremot går den bort om man polerar hårt. Om oxiden med tiden bleks eller slits bort kan man oxidera smycket igen.

Pärlor och pärlemor

Pärlor behöver “andas” och bör förvaras luftigt. Utsätt inte pärlor eller pärlemor för klorerat vatten eller andra kemiska preparat. Spraya på parfym, hårspray etc. innan du tar på dig smycken med pärlor eller pärlemor. Ett smycke med pärlor eller pärlemor ska du bara rengöra med vatten och lite mild tvål på en mjuk trasa.